Raluca Moisă, Sweet O’Clock: „În business, la fel ca în sport, antrenamentele te duc acolo unde vrei”
Raluca a început cu 30 de ani mai târziu povestea pe care o spune azi. Dar bine că a început-o, căci mulți oameni se bucură de ceea ce coace ea în bucătărie: de la cozonacii bine făcuți, la delicioase choux a la creme, de la sărățele „cum erau odată”, la plăcinte ca la carte, de la biscuiți cu nume complicate, la macarons, ciocolată de casă și torturi cu gust, Raluca face magie.
Sweet O’Clock se numește povestea ei și noi suntem tare încântați să putem gusta în premieră la Târg de Frumos de Mărțișor, unde Raluca va aduce tot felul de bunătăți, dulci, dar și sărate.
Cum a început povestea ta, când și mai ales de ce?
Ca orice poveste, a fost o dată ca niciodată o fetiță fascinată de bucătăria bunicii, unde se făceau toate bunătățile din lume: cozonaci pufoși, bezele cu nucă, negrese, învârtită, poale-n brâu, socată și peltea, dulceață de cireșe amare, înghețată de zahăr ars și clătite subțiri ca o dantelă. Am plecat din bucătăria bunicii, de la Focșani, când aveam 9 ani, iar eu și părinții mei ne-am mutat în alt oraș. Și-așa am „deraiat“ de la drum, doar vreo 30 de ani. 😊
Înainte să încep businessul, am lucrat 20 de ani în presă, la unele dintre cele mai mari publicații din România, la Evenimentul zilei și în trustul Adevărul, unde am coordonat mai multe proiecte și echipe. Jurnalismul este cealaltă mare pasiune a mea, pe lângă această această lume minunată a cofetăriei și gastronomiei.
De curând, am demarat un nou proiect la Pagina de Media, o serie de interviuri cu invitați din diverse domenii, care își spun povestea cu „gust“, cum altfel decât prin prisma amintirilor culinare.
În decembrie 2023 am deschis laboratorul Sweet O’Clock, după câteva luni în care eu și soțul meu ne-am ocupat de tot ceea ce ține de amenajarea spațiului, achiziții de echipamente, autorizații etc. De ce? Pentru că, deși am „deraiat“ de la drum, am știut clar, în adâncul sufletului meu, că acesta va fi drumul.
Care sunt cele mai importante trei lecții pe care le-ai învățat de când există Sweet O’Clock?
- Antreprenoriatul e serious business 😊, iar prima afacere, în primul ei an, poate fi ceva copleșitor. Potrivit unei statistici recente, 6 din 10 afaceri din România mor în primul an. Reziliența și determinarea sunt vitale. Cred că cea mai importantă calitate a unui antreprenor sau a unui lider e perseveranța. Nu contează de câte ori cazi, contează de câte ori te ridici. Iar eșecul nu e opusul succesului, este parte din el.
- Răbdarea și obiceiurile bune îți pot crea o strategie care să te ducă departe. Nu poți alerga un maraton dacă tu ai început să te antrenezi acum o săptămână. În business, la fel ca în sport, antrenamentele zilnice te duc acolo unde vrei, doar dacă perseverezi. Țelurile, obiectivele sunt importante, dar aș zice că mai importantă e strategie pe care o pui „în scenă“ ca să le atingi. O multitudine de acțiuni minore, adunate în timp, are puterea să aducă rezultate majore. Cred că e momentul acela în care îi auzi pe cei din jur spunând: „Ia uite ce noroc a avut!“. 😊
- Am ajuns să înțeleg că în fiecare moment am fost exact acolo unde trebuia să fiu, oricât de bun sau de rău a fost momentul respectiv, oricât de frustrant sau inexplicabil. Din toate acele momente am învățat. Totuși, dacă aș fi învățat mai mult de la oameni/ antreprenori care au umblat deja pe această cale, aș fi câștigat timp. Timpul e cea mai prețioasă investiție, singura pe care nu o mai recuperezi.
Ce nu știe lumea despre tine și despre produsele voastre?
În ceea ce privește produsele noastre suntem foarte transparenți și pentru noi e ceva absolut firesc, de fapt, e chiar o mândrie să explicăm cum sunt făcute, ce ingrediente naturale premium folosim, ce tehnici folosim, de unde provin ingredientele etc. Însă un aspect foarte important este că deserturile au un conținut redus de zahăr și sunt realizate doar din ingrediente naturale proaspete (unele dinte ele – miere, nuci, fructe de sezon – procurate de la mici producători locali), fără aditivi, fără premixuri.
Nici eu nu am secrete, pot doar să spun că gastronomia și cofetăria sunt departe de glamul Instagramului și înseamnă foarte, foarte multe ore de muncă în fiecare zi, rutină, stat în picioare, muncă repetitivă, atenție distributivă, ridicat greutăți, precizie, calcule, gemoetrie, dureri de spate sau cârcei.
Care e cea mai mare bucurie care ți s-a întâmplat de când ești antreprenor?
Călătoria în sine trebuie să fie o bucurie, pentru că dacă te bucuri doar atunci când îți atingi obiectivul, e o fericire conjuncturală, care dispare imediat. Și-atunci alergi după următorul milestone ca să fii fericit. De asta-mi place mult zicala: „Important e drumul, nu destinația“. Totuși, momente constante de bucurie vin de la clienții noștri, iar feedback-ul lor ne încarcă, ne umple de emoție, ne onorează.
Ce-i cel mai greu și ce-i cel mai frumos când ai un business pe care încerci să îl crești sănătos?
Cel mai greu e lucrul cu mine, atunci când sunt zile slabe sau perioade grele. Însă știu că sunt singura persoană responsabilă pentru rezultatele obținute și tot eu sunt singura care poate schimba paradigma ce duce la aceste rezultate. Șocurile, impredictibilitatea, inconstanța sunt mai mari în horeca decât în alte domenii și, așa cum spuneam, reziliența e vitală. Nimeni nu vine să te salveze și depinde doar de tine. Cel mai frumos e când rezultate acelor zile, nopți și luni de reziliență se văd. 😊
Ce îți dorești de la întâlnirea cu oamenii ce ne vor trece pragul #târgdefrumos de Mărțișor?
Să ne potrivim ca spirala de alb și roșu din șnurul mărțișorului. Să ne alăturăm acestei comunități frumoase, să creștem împreună. Să le transformăm visurile în deserturi.
Pe Raluca o puteți descoperi pe pagina ei de Instagram și, live, pe 22 și 23 februarie, la Târg de Frumos de Mărțișor.